Zorgen dat ze beter gaan luisteren.
Hahaha, ik hoor je al denken. Farah, serieus? Deze stouterd van mij klimt op tafels, trekt alle ballen uit de kerstboom, pakt mijn eten af en rent vrolijk weg. En als ik boos wordt gaan ze nog harder lachen.
I feel you, want hier is het precies hetzelfde! Maar misschien helpen deze tips!
Proberen kan nooit kwaad!
Waarom wil je dat ze beter gaan luisteren?
We willen allemaal minder stress, minder hoeven corrigeren en dat alles wat rustiger verloopt in huis. Het gaat in geen enkel huishouden vlekkeloos, maar als het allemaal een klein beetje meer smooth zou verlopen zou t wel fijn zijn toch?
Vriendelijke benadering
Je zou het niet zeggen, maar die kleine monsters van ons vinden het ook fijn als er enigszins lief tegen ze gesproken wordt. Vriendelijk en kalm benaderd worden vinden wij zelf ook prettig. Een defensieve houding, irritatie of boosheid werkt niet mee.
Rustig praten en op een vriendelijke toon. Van Ilia krijg ik negen van de tien keer dat ik een vraag stel, standaard een “Nee!”
Ik merk aan mijzelf ook dat ik best vriendelijker tegen hem kan zijn en dat dit ons ook kan helpen.
Maak oogcontact
Mijn meiden weten hun eigen namen heel goed, en wie ik bedoel als ik Sophia of Yulia roep. Maar als je oogcontact maakt kom je beter over, het maakt het contact persoonlijker en het maakt voor je kindje een andere indruk.
Ook op ooghoogte met elkaar praten werkt beter, je kind zal zich minder snel geïntimideerd voelen door jou en zal een gevoel van gelijkheid ervaren. Allemaal belangrijke elementen om te luisteren.
Wees duidelijk en consequent
Wees duidelijk in wat je precies wil. Benadruk dat ook en blijf consequent. Eerst zeggen dat het geen tijd is voor chocolade omdat dit alleen bij de thee in de middag mag en vervolgens na lang zeuren toch overstag gaan is niet echt handig. De volgende keer zal je kindje denken dat dit hem of haar weer gaat lukken.
En pas op! Vervolgens gaan ze deze techniek vaker inzetten, want wat zou jij doen als je weet dat het één keer gewerkt heeft?
Voorbeeld functie
Tja, zorgen dat je kindje beter gaat luisteren begint ook bij jezelf. Jij bent het voorbeeld! Gedraag je daarom zo voorbeeldig mogelijk. En vergeet niet, niemand is perfect natuurlijk. Emoties tonen is goed! Dat kan boosheid, verdriet, vreugde maar ook angst of een schrikreactie zijn.
Maar als de regel “geen schoenen in huis” is, ren dan niet snel zelf even heen en weer met je schoenen aan. Of geen snoepjes na het avondeten, dan gelden die regels ook voor papa’s en mama’s. Daarmee creëer je duidelijkheid en gelijkheid en dat heb je nodig om te zorgen dat iedereen deze regels ook zal opvolgen.
Verwoord het positief
“Niet binnen spelen met de bal” of “gooi je kleren nou eens in de was” of … “geen rommel maken”.
Klinkt voor mij als een duidelijke boodschap. Maar het is niet erg positief geformuleerd. Probeer dat eens te doen. Want zeg nou zelf, wij vinden het ook niet leuk als er tegen ons geschreeuwd of geblaft wordt.
“De bal is om buiten mee te spelen”, “zou je jouw vuile kleren in de was willen gooien, dan help je mij daar een beetje mee”. Klinkt al gezelliger, toch?
En over die rommel… Ik heb eigenlijk de regel dat als je ergens mee speelt en je wil iets anders gaan doen dat je dan eerst moet opruimen waar je mee bezig was. Dat werkt niet zo goed met dreumesen of peuters maar Ilia begrijpt dat principe wel.
Die regel vergeet ik zelf ook regelmatig en dus kan ik zeker nog werken aan mijn consequentie. Maar ook aan veel andere punten in deze blog.
Dus mama’s, papa’s, of andere verzorgers…
We doen dit samen en niemand is perfect.
Liefs,
Farah Elisabeth.
PS: Wil jij net als deze andere mama’s ook jouw bevallingsverhaal delen? Let me know!