Home » Hoe geef ik een tweeling borstvoeding?

Hoe geef ik een tweeling borstvoeding?

We beginnen even met een stukje uit mijn persoonlijke ervaring.
Borstvoeding geven is heel persoonlijk en kan per kindje een wereld van verschil zijn. Mijn eerste kindje was een natuurtalent. Alleen ik was nog te onwetend en ik was daarom bij de tweeling vastbesloten om dit, in tegenstelling tot de eerste keer, te gaan rocken! And I did!

De avond van de bevalling kolfde ik 4ml. Dat was dus echt minimaal maar, wat ik niet wist is dat ik voor het einde van de week op 250 ml per sessie zat en later zelfs meer dan 1,5 liter per dag. We hebben er zelfs een hele nieuwe vriezer met zes laden voor aangeschaft.

Te zwak om direct uit de borst te drinken

Onze tweeling werd geboren met 32 weken. Mijn bevallingsverhaal lees je hier! En dus waren ze te zwak en te klein om echt al uit mijn borst te drinken. Vanaf 34 weken mochten zij dat heel langzaam gaan proberen. Ze kregen mijn moedermelk de eerste weken dan ook via de sonde. Ik was al lang blij dat ze mijn melk binnen kregen want, eerlijk is eerlijk, betere voeding voor je kindje is er niet. Dat is zelfs de slogan van Nutrilon. Ik moest om de drie uur kolven en dat was echt heel pittig.

Een kolf kiezen

Bij het kiezen van een kolf zijn een paar dingen belangrijk. Zo ook: welke flesjes ga je gebruiken om de melk in te geven? Want geloof me, die ga je nodig hebben, ook al wil je het liefst dat jouw kindjes uit de borst drinken zul je er goed aan doen om ook soms via de fles te voeden.

Ik vond de flessen van Phillips Avent altijd heel fijn. Mijn meisjes dronken daar (uiteindelijk) ook allebei goed uit. Ik vond het ideaal dat de bevestiging van de kolf hetzelfde is als de flesjes waar de baby uit drinkt. Je kunt dit zo super snel omwisselen, jij kan dan door met kolven en je kindje kan uit de fles drinken.

Ik gebruikte dus deze kolf. Het is echt een van de goedkoopste dubbele elektrische borstkolven op de markt. Ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik voor deze kolf gekozen heb. Mocht je benieuwd zijn naar andere kolven, check je hier alle dubbele borstkolven.

Hij is compact en er is overal aan gedacht. Er zitten, net zoals bij bijna elke kolf tegenwoordig, verschillende programma’s op. Zoals je kindje ook aan de borst drinkt maakt de kolf eerst een minuut korte haaltjes, na die minuut gaat deze over op langzame langere halen.

Dit is precies hoe een kindje ook rechtstreeks uit de borst drinkt. Eerst wordt gezorgd voor een “actieve borst”. De melkstroom wordt geactiveerd en als dit goed op gang is gaat je kindje over naar langere rustige teugen.

Borstvoedingsposities

Zie je jezelf al zitten? Toen ik dit zag in de folder in het ziekenhuis dacht ik echt: ’deze mensen zijn gek geworden!’ Maar ik moet toegeven, ik heb alle posities geprobeerd en je wordt hier vanzelf handig in. Bedenk daarbij ook vooral dat jouw kindjes in je buik ook heel dichtbij elkaar waren en misschien soms wel eens met beentjes over elkaar heen of onder elkaar door.

Ik raad je wel aan om een goed voedingskussen aan te schaffen. Deze zorgt voor ondersteuning van jouw armen en voor je kindjes. Als je een poosje aan het voeden bent en ze misschien wel heerlijk in slaap vallen, ben je echt blij dat je dat kussen hebt.

Borstvoeding bewaren

Omdat mijn productie veel hoger lag dan wat mijn meiden in het begin dronken bewaarde ik mijn moedermelk in deze zakjes. Ik schreef onze naam erop, de datum en de hoeveelheid. Ik heb ook potjes geprobeerd maar daarbij duurt het echt heel lang voordat de hele inhoud is ontdooit. De zakjes kun je namelijk liggend invriezen, zodat ze: 1. minder ruimte in nemen, en 2. makkelijker te ontdooien zijn, omdat de inhoud goed verdeeld is!

Nog n tip tussendoor: vries liever kleine beetjes in zoals 50 ml, 100ml dan 200ml. Als je jouw vloeibare goud door het putje moet gooien ben je echt niet blij!

Lees hier hoe je borstvoeding het beste kunt bewaren en hoe lang het dan weer goed blijft et cetera.

Borstvoeding geven aan een tweeling is drie keer zo zwaar

In veel gevallen worden tweelingen te vroeg geboren, wat betekent dat je dus veel aan het kolven bent. Het lijkt er dan soms op of je drie kinderen aan het voeden bent in plaats van twee. Het kolven kost veel tijd, maar geloof me: je moet even doorzetten en dan plukken jij en jouw kindjes hier echt de vruchten van.

Doorzetten en op tijd om hulp vragen. Zorg dat je het telefoonnummer van een lactatiekundige hebt. Ze willen je altijd wel even te woord staan als je hoge nood hebt of je kunt zo nodig een afspraak inplannen. Ze geven tips en helpen je met alles wat je moet weten over borstvoeding. Je hoeft dit niet allemaal alleen te doen, maar het is wel belangrijk op tijd om te hulp vragen.

Dit was het weer mama’s. Veel succes! Jullie mogen mij natuurlijk ook altijd een berichtje sturen met jullie vragen!

Liefs,

Farah Elisabeth

Delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RECENTE OPDRACHTEN


Looking for Something?