Leestijd: 10 minuten
Mocht dit het eerste zijn dat je leest op mijn blog is het wel heel leuk (en handig) om eerst het andere “Get to know” artikel te lezen.
Van twee naar drie
Dat ging sneller dan Vag en ik hadden verwacht. En natuurlijk niet alleen dan wij samen hadden verwacht, maar ongeveer iedereen om ons heen. Dan bedoel ik niet alleen familie, maar ook vrienden, buren, kennissen, de mensen die hadden verwacht dat Vag en ik just a fling waren, de caissière. Kortom, de HELE wereld (op Goeree-Overflakkee).
Ilia Miqael Simeon Alexandre Chipashvili
Wow, ja die namen zijn veel. Ik vind het prachtig. Ilia is vernoemd naar Vag’s vader, mijn vader en Vag’s opa. Op 10 oktober 2016 werd hij geboren. De bevalling ging super snel, binnen 2,5 uur na de eerste wee was hij er al. Het staat nog steeds op mijn netvlies. Ik wil graag later een uitgebreid artikel schrijven over het bevallingsverhaal. Terug naar Ilia, inmiddels is hij VIJF. Het is zooooooo ontzettend cliché maar het gaat echt zo snel. Het ene moment ligt hij in je armen, knipt papa de navelstreng door en het volgende moment moet het zadel van zijn fiets weer omhoog. Ilia gaat super graag naar school en hij heeft veel vriendjes en vriendinnetjes. Hij is een heel gevoelig jongetje, als hij het gevoel heeft dat hij iets fout heeft gedaan wordt hij heel verdrietig. Hij is heel bang om te falen en om niet leuk gevonden te worden. Maar goed, wie niet? Als mama is dit soms heel moeilijk om te zien. Ik zie in hem precies hoe ik zelf ben. En ik weet dat er maar één manier is om dit te doorbreken. Beginnen bij jezelf. Ik dus. Als mama heb je zoveel verantwoordelijkheden. Maar daarover later meer. Ilia is verder super lief, hij ziet alles. Hij is ontzettend slim en hij denkt heel erg vooruit. Pas waren Vag en ik aan het stoeien en ik stootte mijn hoofd. Ilia rende naar de vriezer om een icepack voor mijn hoofd te halen. Dat is toch super cute!! Hij is welbespraakt en altijd vriendelijk. Hij houdt van alles wat hij kan bouwen en alles wat wielen heeft. Hij vindt het soms wel moeilijk om te zien dat zijn zusjes veel aandacht krijgen, dan mist hij zijn “babytijd” aldus Ilia zelf. Ik vind het moeilijk om daar mee om te gaan, ik wil zijn gevoel erkennen maar ik wil ook dat hij er niet in blijft hangen. Ja, opvoeden is soms gewoon BIJZONDER gecompliceerd.
Sophia Maria Mia Chipashvili en Yulia Elisabeth Hannah Chipashvili
Je zou zeggen, na Ilia kwam dit wel wat meer gepland. Ja, dat is ook zo. We zijn in 2019 getrouwd en wilden toen graag proberen om nog een kindje te krijgen. Dat ging niet zonder slag of stoot. We hebben even moeten wachten voordat ik zwanger raakte. Ik heb PCOS en daardoor duurde het allemaal langer dan normaal. Wat is eigenlijk normaal? Zwanger raken is zó bijzonder en zo normaal is dat eigenlijk helemaal niet. Mijn oma heeft bijvoorbeeld evenveel miskramen gehad als kinderen. Ze kreeg zeven kinderen. Kun je nagaan. Maar goed, niet afdwalen Farah! Ik ben een maand voordat ik zwanger raakte geopereerd aan een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dat was allemaal ontzettend schrikken maar juist omdat ik onder controle van het ziekenhuis stond, werd dit vrij snel geconstateerd. Ik moest na die operatie een cyclus opvolgen, en zo ging dat. Iets voor mijn eisprong ging ik naar het ziekenhuis om te checken hoe het ervoor stond. Er waren twee eicelblaasjes groot genoeg voor een eisprong. Ik was super blij, dubbel zoveel kans dat we zwanger zouden raken dacht ik toen. De gynaecoloog zei dat er bij mensen met PCOS vijf procent kans was op het krijgen van een tweeling als er twee eicelblaasjes te zien waren.
Vijf procent? Wat is nou vijf procent? Ik ben geen wiskundig wonder, maar ik had toen niet het idee dat wij daarbij zouden zitten. Haha, dat was ongeveer acht weken later wel anders! Over hoe de zwangerschap en de bevalling verder verliep later meer. Anders wordt deze blogpost helemaal uit zijn verband gerukt.
Sophia en Yulia zijn geboren op 29 mei 2021. Twee weken na mijn verjaardag, en twee maanden te vroeg! Wat een wondertjes zijn deze twee. Het is niet te geloven. Ze zijn zo sterk en dat hebben ze in de eerste maand van hun leventje moeten bewijzen. Op de eerste dag van hun geboorte kregen ze vier milliliter per voeding via een sonde. VIER, dat is zo weinig als ongeveer in een monstertje van een parfum zit. Weet je wel die je bij de Douglas of Ici krijgt als je iets gekocht hebt. Nu drinken ze voordat ze gaan slapen ’s avonds een papfles van 240 milliliter. Kun je nagaan. Verder lagen ze aan allemaal slangetjes en toeters en bellen. En mochten ze na een maand en een dag naar huis. Nu zijn ze acht maanden, over een paar maandjes worden ze gewoon één jaar! Ze rollen zich om en eigenlijk is de box, wat al een tweelingbox is, te klein. Ze eten drie keer vast voedsel per dag, een hele boterham, fruit en avondeten. Ze zijn super vrolijk, en ze kunnen lief samen spelen. Soms krijg je dan ineens ongevraagde zusterliefde in de vorm van een mondje met kwijl tegen je wenkbrauw of een knuffel met kleef handjes maar dat hoort erbij!
De husband, Vaggo Chipashvili
In mijn eerste blogpost staat al een stuk over hoe dat allemaal is gegaan, hoe we elkaar leerde kennen etcetera. Onder aan deze blogpost staat het linkje daar naartoe. Maar, de husband. Hij is wordt 22 juli dertig jaar! Hij heeft een eigen bedrijf dat vloerverwarming installeert. Hij werkt zes dagen in de week super hard en bless him dat hij dit alles voor ons doet. Vag is Georgisch, dat ligt geografisch gezien in Eurazië. Rechts van de Zwarte Zee of anders gezien tussen Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan in. Snap je welke hoek? Toen hij negen jaar was kwam hij met zijn moeder naar Nederland. Hij heeft in Georgië nog heel veel familie wonen en we gaan er daarom ieder jaar naartoe. Het is er prachtig! Mijn schoonmoeder is echt the greatest. Überhaupt is mijn schoonfamilie top. Ik voel me inmiddels helemaal opgenomen in de familie. Ze behandelen iedereen gelijk ook al ben ik “maar” de aangetrouwde, zo voelt dat helemaal niet. Verder is Vag super ambitieus, deze man zit bijna nooit stil. En als hij stil zit, dan is hij of aan het eten of aan het chillen op de bank.
Meet us
Dat was het wel zo’n beetje, ik denk dat ik nu wel in grote lijnen heb uitgelegd wie wie is. Mochten jullie vragen hebben laat het me weten.
Stay tuned, love,
Farah Elisabeth